Drvena terasa

Toplina

Izgled i funkcionalnost.

Drvene fasade

Fasade se mogu raditi i od mekših vrsta.

Ventilirane fasade
Ovakav tip fasade postao je jedan od najvažnijih sustava izolacije kuća i stanova. Radi se o fasadi u dva sloja, gdje prvi sloj čini izolacija, a drugi vanjska obloga ispod koje je omogućeno vertikalno strujanje zraka pomoću donjeg i gornjeg otvora.
Upravo ti otvori su važni za pravilno strujanje zraka i odvodnju kapilarne vlage sa zidova. Ista se javlja radi razlike u temperaturi (iznutra-izvana), te se odvodi strujanjem zraka. Ukoliko bi odvođenje vlage iz bilo kojeg razloga bilo onemogućeno, tijekom vremena bi došlo do truljenja izolacije i vanjske stjene.
Kod izrade ventilirane fasade važno je imati dva ključna sastojka. Dobro izoliran zid i odmaknutu vanjsku oblogu. U slobodnom prijevodu, za izolaciju se postavlja klasična kamena vuna ili stiropor, vanjska obloga odmaknuta je od 30-100 mm od izolacije.

Dekorativni zidovi
Manje površine koje je potrebno začiniti detaljima od drveta moguće je izvesti i van pravila ventiliranih fasada. Zapravo je najvažnije poštovati mogućnost odvođenja vlage. To se može postići ugradnjom razmaka između letvica kao kod ugradnje drvenih terasa. Pri tome valja napomenuti da se može raditi o manjim površinama, s tim da razmak između daske i izolacije mora biti u preporučenim mjerama.
Iz istog razloga mogu se koristiti vrste drveta koje inače ne biste vidjeli na većim površinama poput Tikovine, Ipe Lapacha, itd.
Kod izrade fasade od drveta, važno je upotrijebiti kvalitetniju vrstu drveta koja se neće koritati radi razlike u vlazi unutrašnjeg i vanjskog sloja. najčešće se koristi Sibirski Ariš, koji je jedan od najboljih kompromisa cijene, kvalitete i estetike.Sva prava pridržana • Copyright Mitas Mobilis 2016